Nieuwste origami (van 20 maart 2024)

Origami Letter Y

Model:

Letter Y

Niveau:

Heel makkelijk

Stappen:

8

Klik hier voor de instructies!

De printversie van Kerstman 4 is er!

Origami Kerstman 4 Je kunt onze origami instructies van Kerstman 4 nu ook als pdf document uitprinten!

Ga naar de instructies van Kerstman 4!

Probeer het uit!

Vouw deze ster in
15 stappen met onze superduidelijke instructies.

Klik hier om naar de instructies te gaan

Wat is origami?

Origami is de traditionele Japanse papiervouwkunst.

Het doel van origami is een blaadje papier te veranderen in een kunstwerk door het te vouwen.

Het plaatje hieronder laat bijvoorbeeld zien hoe je met 3 simpele vouwen een vierkant blaadje papier kunt omtoveren naar een mooie bloem. Origami Voorbeeld Bij het traditionele origami is het niet toegestaan het papier te knippen of lijm te gebruiken, er mag alleen gevouwen worden. Maar in de loop van de tijd zijn er verschillende vormen van origami ontstaan, met meer vrijheid in wat allemaal wel en niet mag.

Wat betekent origami?

Het woord origami hebben we overgenomen uit het Japans.

Ori betekent in het Japans 'vouwen', en kami is Japans voor 'papier'.

Samen geeft dit het woord origami: papier-vouwen!

Wat heb je nodig?

Voor het maken van origami heb je eigenlijk maar één ding nodig en dat is een blaadje papier.

Hoewel elk soort papier gebruikt kan worden voor het vouwen van origami modellen - van toiletpapier tot geldbriefjes - bestaat er speciaal origamipapier.
Dit papier is wit aan één kant en gekleurd aan de andere kant, en heel dun zo dat je het makkelijk kunt vouwen.
Ben je op zoek naar mooi origamipapier of een pakje gewone vouwblaadjes, neem dan eens een kijkje bij de Origami Webshop waar je makkelijk, veilig, en goedkoop online kunt winkelen.

Als je nog niet veel ervaring hebt met origami of gewoon wilt oefenen, dan kun je dit ook best met goedkopere blaadjes doen, of zelfs met krantenpapier.


Met een stapel vouwblaadjes bij de hand ben je er klaar voor om aan het vouwen te gaan. We hebben nog wat handige tips:

  • Werk aan een vlak tafelblad, waar je genoeg ruimte hebt om het papier op alle mogelijke manieren te vouwen en te draaien.

  • Zorg dat je een prullenbak (of beter zelfs, een oud-papierbak) naast je hebt staan voor alle origami modellen die mislukt zijn.

  • Zorg dat je netjes werkt en rustig de tijd neemt voor het vouwen van origami. Soms moet je een model of een vouw een paar keer proberen voordat het lukt. Geduld en doorzettingsvermogen zijn belangrijk.

  • Houd kleurpotloden of stiften bij de hand voor als je je origami modellen mooi wilt versieren!


Om naar onze origami modellen te gaan, klik op de knop "Kies een model" bovenaan de pagina of klik hier.

Wist je dat...


...de kraanvogel een van de meest bekende en meest gevouwen origami figuurtjes in de wereld is?

Kraanvogel In Japan brengen kraanvogels geluk en zal volgens legende je wens uitkomen als je 1000 kraanvogels vouwt.

Dit is vooral populair geworden door het verhaal een Japans meisje, Sadako Sazaki, die door de Tweede Wereld Oorlog erg ziek was geworden. Na het horen van de oude legende begon ze ook 1000 kraanvogels te vouwen om te wensen dat ze weer beter kon worden. Maar toen ze in het ziekenhuis andere kinderen zag die ook erg ziek waren, besloot ze te wensen voor vrede en een einde aan al het lijden in de wereld. Hierdoor is de origami kraanvogel ook een symbool voor vrede geworden.

Wil je ook een kraanvogel vouwen? Klik hier om naar onze vouw instructies te gaan!


...de grootste kraanvogel ooit gevouwen 81.94 meter breed is?

Grootste Kraanvogel Wereldrecord In 2009 werd deze enorme kraanvogel door 800 mensen gevouwen in Hiroshima in Japan. Hiervoor moest eerst een reuze groot vouwblaadje gemaakt worden van 100 bij 100 meter, door kleinere stukken papier aan elkaar te plakken met plakband.


...de kleinste kraanvogel ooit gevouwen minder dan 0.1 mm breed is?

Kleinste Kraanvogel Akira Naito Al sinds 1977 is de Japanner Akira Naito wereldkampioen in het vouwen van de kleinste kraanvogels, door er een te vouwen van een blaadje van 3.5 bij 3.5 mm. Daarna probeerde hij steeds kleiner en kleiner te gaan en was het hem in 2004 gelukt, toen hij 82 jaar oud was, een kraanvogel te vouwen van een super klein blaadje van 0.1 bij 0.1 mm (nog kleiner dan de punt aan het eind van deze zin!). Omdat je zo klein niet meer met je ogen kunt zien, vouwde meneer Naito onder een microscoop met heel klein zelfgemaakt gereedschap.


...elk jaar 11 november "Wereld Origami Dag" is?

Wereld Origami Dag Begonnen in Japan, is deze dag inmiddels in veel landen over de hele wereld bekend als origami dag. Het idee van de dag is om mensen die nog nooit van origami gehoord hebben ook kennis te laten maken met deze leuke bezigheid en iedereen aan het vouwen te krijgen! Ga je ook iets leuks vouwen op 11 november?


...230,000 origami figuurtjes bij elkaar de grootste verzameling ooit is?

Meeste Origami In 2014 vouwden meer dan 45 duizend studenten in Athene, Griekenland, binnen één dag meer dan 230 duizend bootjes, die ze in de vorm van een vredesduif plaatsten.

Wil je ook een duif vouwen? Klik hier om naar onze vouw instructies te gaan!


...de langste vlucht van een papieren vliegtuigje 27.6 seconden is?

Ken Blackburn Dit was de Amerikaan Ken Blackburn in 1998 gelukt met zijn zelf ontworpen vliegtuigje. Om geen last te hebben van wind, gooide hij het vliegtuigje in een stadion. Voor het record moest het vliegtuigje niet alleen heel netjes gevouwen zijn, Ken had ook lange tijd getraind om zo hard mogelijk te kunnen gooien.

Meer informatie kun je vinden op de Engelse website van Ken: www.paperplane.org/about.

Kun je jouw vliegtuigje ook zo lang laten vliegen? Ons papieren vliegtuigje 4 lijkt best veel op het vliegtuigje dat Ken gebruikte voor het wereld record, misschien kun je daarmee van start gaan! Klik hier om naar onze vouw instructies van Vliegtuig A4 4 te gaan.


 
Cookie BeleidGebruiksvoorwaarden

www.OrigamiVoorKinderen.nl © 2024 Alle rechten voorbehouden